12-07-2009 09:00

Hoge waardering voor Grolsch Internationaal Jazz Festival

ENSCHEDE - Ooit stelde Herman Finkers zichzelf in een van zijn programma's de vraag: Waar eindigt muziek en begint jazz? In Enschede kunnen ze zich inmiddels over het vervolg daarvan buigen. Waar eindigt een muziekstad en begint de jazzstad?

Feit is dat inmiddels de cijfers bekend zijn van een onderzoek van I & O Research. Het met Pinksteren gehouden Grolsch International Jazz Festival trok dit jaar 45.000 bezoekers en die beoordeelden het festival met een 8.0. Dat is een enorm hoog cijfer, zegt voorzitter Ton van 11-den, het hoogst haalbare. De concerten waren dan ook van extreem hoog niveau.

 

Dit jaar werd de eerste avond, waarop onder anderen Kyteman en Rita Reys optraden, zelfs beoordeeld met een 8.4. De kracht is volgens Van Ulden dat het festival niet alleen een aaneenschakeling van jazzconcerten is. Zo is er een Big Band contest, dat 's avonds wordt afgewisseld met concerten van diverse nationale en internationale acts. ook is er ruimte voor studenten van het conservatorium en leerlingen van de muziekschool.

De organisatie meldt tevreden dat er volgend jaar een vierde jazzfestival zal volgen, van 21 tot en met 24 mei, opnieuw tijdens Pinksteren. Dannaast optredens van grote acts ook weer met een educatief programma voor de jeugd.

Music & Show Productions verzorgde de techniek op alle podia. Klik hier voor een fotoreportage

 

—————

Terug


And the winners are...

ArtEZ Composition Contest:
De Duitse componist-pianist Stefan Schultze won met zijn compositie Green Falling de ArtEZ Composition Contest. Hij kreeg de cheque van €2500 in Theater Concordia uit handen an de voorzitter van het Enschedese jazzfestival Ton van Ulden. Het was een sfeervolle finale van een middag vol nieuwe composities, gespeelde door The Millennium Jazz Orchestra onder leing van Joan Reinders.

Dutch Big Band Contest:
Categorie A (profs/semi-profs)
Sonic Blast (Eindhoven)
Categorie B (amateur)
Melody & Rhytm
Categorie C (jeugd)
Maryphonics

Bijzondere prijzen:

Solistenprijs:
Gerlo Hesselink
(sax bij Far East Jazz Orchestra)
Aanmoedigingsprijs:
Merel Moelker
(zang bij Little Big Wonder band)
Sjoerd
(human beatbox bij Big Bandits)