28-05-2009 09:00

Met Flippen naar Afghanistan

HENGELO – Optreden in oorlogsgebied is een ervaring die niet voor iedereen is weggelegd. Na een optreden op de Koninklijke Militaire Academie in Breda kreeg de band Flippen de vraag voorgelegd of ze in waren voor een optreden in Uruzgan. We zaten nog uit te blazen in de kleedkamer”, vertelt Matthijs van Noort, toetsenist van de band. “Voor we ons echt realiseerden wat de vraag inhield, hadden we al geantwoord dat ze ons met alle plezier op de lijst mochten zetten.”
Het zou nog een dik jaar duren voor het daadwerkelijk tot een trip naar Kandahar en Kamp Holland kwam. Stilletjes hadden de leden van Flippen gehoopt dat de beker misschien toch aan hen voorbij zou gaan. “Al met al is het toch een avontuur dat spanning met zich meebrengt. Toen we na die opmerking in de kleedkamer niks hoorden, hadden we ook iets van 'laat maar zitten'. Defensie kwam er echter toch op terug. Bij ons artiestenbureau viel enige tijd geleden de uitnodiging op de mat.” Omdat twee bandleden door omstandigheden niet mee konden en Defensie met nadruk de wens uitsprak dat er een zangeres mee zou komen, moest Flippen op jacht naar invallers. “Op dat moment merkten we des te sterker hoe speciaal zo'n uitnodiging is. De een zegde heel snel af met de opmerking dat zoiets toch echt te spannend was, terwijl de ander (Lisa Dijkman, red.) juichend toehapte. 
Voor avonturiers is het een eenmalige kans. Zoals we er nu op terugkijken is het inderdaad een unieke ervaring geweest.” Het unieke begint al in Kamp Holland, wanneer de bandleden bij een concert in de openlucht om zich heen. “Je staat in een formidabel decor. Achter ons de bergen van Afghanistan en voor je een enthousiast publiek tegen de achtergrond van een militair kamp. In Kandahar mocht het buitenconcert niet doorgaan. Men verwachtte een paar duizend bezoekers en het risico van een raketaanval werd te groot geacht.” De leden van Flippen beleefden het contact met de manschappen heel intens. Gedurende het verblijf in beide kampen kon men gaan en staan waar men wilde en er was vrij contact met de militairen. “Je raakt onder de indruk van de sfeer. Er heerst een enorme kameraadschap en grote interesse voor elkaar. Ze maken natuurlijk nogal wat mee daar. We hebben het zo indrukwekkend gevonden dat het ons speet de kampen alweer na drie dagen te moeten verlaten.”

Flippen werd tijdens het avontuur door door de Afghaanse provincie Oeruzgan vergezeld door de Volendamse zangeres Tamara Tol, die een spetterend optreden verzorgde tijdens de pauze's van Flippen. Vooral de mannelijke militairen wisten haar enorm te waarderen.
Namens Music & Show productions reisden Andy Dinsbach en Hans Brunnekreef mee. De gehele expeditie werd gecoördineerd door John van Houten van Defensie. (foto boven vlnr Dinsbach, Van Houten en Brunnekreef)
 
Meer info op www.flippen.nl en www.tamaratol.nl

—————

Terug